Alice in Wonderland

Schepen
7 januari 2019
Data, een goudmijn voor goed beleid
26 februari 2019

Alice in Wonderland

Ik heb het de voorbije week vaak gehoord: “En Thomas, valt het een beetje mee?”. Ik antwoord er steeds volmondig ”ja” op. Ik kan het ‘Alice in Wonderland-gevoel’ niet van me afschudden en ben elke dag gelukkig dat ik deze stad de komende zes jaar mee mag besturen.

Wat ik die eerste week gedaan heb? Nog zo een vraag die ik de voorbije dagen vaak gekregen heb. Op dit moment luister ik heel erg veel. Ik probeer zoveel mogelijk informatie op te nemen.  Natuurlijk heb ik al zes jaar in de gemeenteraad achter de kiezen, maar het is nog wat anders om het reilen en zeilen van de verschillende stadsdiensten te leren kennen. Momenteel werken we samen met sp.a, CD&V en de stadsadministratie volop aan een be stuursakkoord met daarin al onze plannen voor Leuven. In afwachting van dat akkoord nam ik de voorbij week al enkele kleinere, niet onbelangrijke, beslissingen als schepen van personeel en organisatie..

Practice what you preach. Daar begon ik vorige week mee. In elke vergaderzaal van de stad vind je een grote schaal met individueel verpakte koekjes. Heel lekker, maar helaas niet gezond en al helemaal niet ecologisch. We gaan nu op zoek naar alternatieven zoals koekjes in bulk en fruit, zonder in te boeten op versheid en hygiëne..

Bij het vernieuwen van de PC-toestellen bleek dat de helft van de werknemers een vaste pc kreeg. Elke werknemer zal vanaf nu beschikken over een laptop. Op deze manier kunnen personeelsleden flexibeler werken en formuleren we een antwoord op het tekort aan plaats in het stadskantoor door op termijn meer gedeelde bureaus te creëren.

Het laatste wapenfeit van de voorbije week had een bijzondere symbolische waarde  voor mij. Mijn eerste voorstel ooit in de gemeenteraad was het vervangen van flessenwater door kraantjeswater op de maandelijkse zitting van de gemeenteraad. Het is vijftig keer goedkoper en een pak ecologischer. Op dit moment staat heel het stadskantoor vol met flessen kraantjeswater (plat en bruis). Het smaakt minstens even goed als flessenwater, het is ecologischer en het kost veel minder. Het lijkt me nu, zes jaar later, nog steeds een evidentie dat we dit ook doen op de vergaderingen van de gemeenteraad en de recepties in het stadhuis.

Het zijn kleine beslissingen die langzaam vorm geven aan de nieuwe wind die door het beleid waait. Ik kijk alvast uit naar wat de tweede week als schepen brengt.