Boerkas en Boerkinis

Renteloze lening aan OHL is een enorm risico voor Leuven
29 februari 2016
Digital Nomads en de toekomst van democratie
26 oktober 2016

Boerkas en Boerkinis

Ik ga de eerste zijn om te zeggen dat ik mij niet direct comfortabel voelde toen ik de eerste keer een Burqa zag.
Maar ik besef ook dat mijn gevoel maar een gevoel is en dat, zolang het uit vrije wil gebeurt, ik mij even oncomfortabel moet voelen over iemand met een burqa als iemand met een bivakmuts. Helaas is dat een eenzaam besef. In 2010 (en door de val van regering opnieuw in 2011) werd een verbod op gezichtsbedekking bijna  unaniem gestemd met argumenten rond “herkenbaarheid” en “bescherming van de vrouw”. Maar die herkenbaarheid is nooit een probleem geweest in de afgelopen eeuw toen er meer last was van overvallen en misdaad. En als ik op mijn fiets in de winter -dik ingeduffeld met enkel mijn ogen zichtbaar- door de sneeuw ploeter, is er geen agent die er aan denkt om mij tegen te houden. En wat bescherming van de vrouw betreft: als er vrouwen zijn die niet buiten mogen zonder burqa zetten we hen vast met hun gevaarlijke partner, en de vrouwen die dat uit vrij wil doen om zich veiliger te voelen beschermen we ook niet. Waarom komt zo’n voorstel er dan toch door? Omdat wij ons beter voelen als we zo’n wandelende tent niet moeten zien, om onze irrationale angst hiervoor te bevestigen.

boerka

boerkini

Vandaag zijn we opnieuw vertrokken (of al begonnen) om iets waar we irrationeel bang voor zijn te verbieden: de Boerkini. Een soort duikerspak om mee te zwemmen. Mij maakt het niet wat mensen dragen tijdens het zwemmen, zolang het maar hygiënisch en veilig is. Volgens Center Parks is een boerkini perfect veilig en hygienisch dus maak ik mij geen zorgen. Maar volgens de N-VA gaat het daar niet over, het gaat over de integratie en gelijkheid tussen man en vrouw. Want vrouwen in zo’n boerkini kunnen toch niet gelijkwaardig en geïntegreerd zijn? Toch? Wel, als het dragen van een badpak of bikini een teken is van integratie, dan ken ik vrouwen die niet goed geïntegreerd zijn, want zij voelen zich comfortabeler met een zwemshort in plaats van een verhullend bikinibroekje. Het in vraag stellen van de naaktheid die wij in onze zwembaden als standaard aanzien is allesbehalve een teken van mislukte integratie. En als een boerkini een teken is van ongelijkheid tussen man en vrouw, dan vind ik dat we direct voor echte gelijkheid moeten gaan en mannen verplichten om hun tepels te bedekken. Ach ja, waarom niet direct kiezen voor een verplicht unisex badpak. Dan kunnen we allemaal gezellig samen gelijk en geïntegreerd in het water ploeteren en vaststellen dat het maar een saaie boel is.

Als er sprake is van onderdrukking moeten we daar tegen optreden, we kunnen niet toestaan dat mensen bepaalde kledij moeten dragen tenzij daar gegronde rationele redenen voor zijn. Dit betekent dat we moeten optreden tegen de verplichting om een boerkini te dragen, maar ook optreden tegen de verplichting een badpak/bikini te dragen.