CDemografie&V

Ik prijs me gelukkig dat dit virus niet welig begon te tieren toen ik nog op de schoolbanken zat
31 januari 2022
Wat we moeten doen om deze winter te overleven
26 augustus 2022

CDemografie&V

Omdat de pers altijd op zoek is naar nieuws neemt de kwaliteit van nieuwsbronnen af. In de wetenschap is het al een tijdje aan de gang, slecht onderzoek wordt naar voren gebracht als vaststaande feiten. Zo is er dat ene onderzoek dat je meer zou eten uit een groot bord, het klinkt geloofwaardig, maar het is helemaal niet juist. Het onzin. Quatch. Maar het nieuwtje dat het waar is is veel boeiender dan de rechtzetting.

Zo ook bij de peiling die de VRT uitvoerde. Een online peiling met 2000 deelnemers. Ik herhaal: online, 2000 deelnemers. De representativiteit daarvan is bedenkelijk. Sterker nog: CD&V kiezers waren ondergerepresenteerd wat niet echt verrassend is in een online peiling.

Dat probeert men wel te corrigeren, maar door hen een groter gewicht te geven ga je een eventuele kleine daling ook groter maken. Het verwondert niet echt dat de CD&V al jarenlang slecht doet binnen deze steekproef:

Maar ik ben hier om te vertellen dat dit onderzoek niet heel veel waard is. Om dat te bewijzen: rond dezelfde tijd vond een ander onderzoek plaats dat iets helemaal anders zegt. (Merci Dennis Fransen)

Ik ga de laatste zijn om te zeggen dat zo’n onderzoek geen tendensen kan weergeven, CD&V zal waarschijnlijk stemmen verliezen. Maar de kans dat dit een exacte weerspiegeling is van de realiteit lijkt mij zéér klein.


Nochtans doet iedereen alsof het de absolute waarheid is. In de eerste plaats de media omdat dat geweldig is om over te kunnen vertellen. Dat is niet verwonderlijk. Maar daarnaast ook de partijen zelf die bijna doen alsof dat ze verkiezingen gewonnen hebben, of verloren.

En zo komen we bij de kop van de weekendkranten: Coens laat partij in crisis achter. Inderdaad, een voorzitter geeft er de brui aan op basis van een nietszeggende peiling. Het verbaast mij eigenlijk. Er zijn ministers die na falikant beleid niet kiezen om af te treden, maar een voorzitter doet dat dan wel vanwege een Tarot-peiling.

Het doet mij vermoeden dat Coens al langer wilde stoppen en dat dit hem helpt om dat effectief te doen. Coens ligt al onder vuur van bij zijn aanstelling. En ondanks zijn goede ministerkeuzes (sterk onder de indruk van Vincent Van Peteghem) en blijvende pogingen om de partij een smoel te geven, bleven de artikelen over hoe slecht het wel niet gaat bij de CD&V maar komen.

Als je al die shit over je heen kan krijgen zonder dat het je raakt, dan ben je een robot. En wat blijkt, gelukkig maar, Coens is een mens. Spijtig, want die wil je net in de politiek.