Digital Nomads en de toekomst van democratie

Boerkas en Boerkinis
15 oktober 2016
Ondernemen en leegstand in Leuven
2 november 2016

Digital Nomads en de toekomst van democratie

Als wij altijd aan mensen moeten vragen wat ze willen, waarom zijn wij dan nog verkozen?

– Louis Tobback, burgemeester van Leuven.

Afgelopen week had ik het plezier kennis te maken met Wietse Van Ransbeeck en Aline Muylaert, digital nomads. Zij doen al reizend het werk dat anderen doen van achter een bureau. Het internet is iets magisch. Je kan van overal aan je project werken en met iedereen. Voor een heel aantal jobs is een vaste werkplek absoluut geen essentie meer. Dus waarom zou je je niet onderdompelen in een andere cultuur, zonder je project/job/studie achter te laten?

Onze ontmoeting kwam naar aanleiding van een voorstel dat ik heb gedaan op de gemeenteraad van Leuven. Een voorstel voor een website. Al heel lang is democratie iets dat zich afspeelt op de verkiezingsdag waarna het volk de macht overdraagt aan de verkozen politici. Ooit was dit het meest democratische dat mogelijk was, maar de tijden zijn veranderd. Steeds meer mensen hebben goede ideeën voor hun stad en zijn het beu om die te houden voor aan de keukentafel of de toog. Helaas is er op dit moment geen plaats voor mensen om hun ideeën voor de stad te delen, laat staan om op te volgen wat er mee gebeurt. Er zijn wel enkele initiatieven om naar op te kijken, zoals bijvoorbeeld “We, The People”, een website van het Witte Huis waar mensen voorstellen kunnen doen. Voorstellen met meer dan 100 000 handtekeningen krijgen een officieel antwoord.  Maar dat is onvoldoende. Op gemeentelijk niveau kunnen we met zo’n website veel verder gaan. Burgers moeten niet alleen hun idee kwijt kunnen, maar er ook over kunnen discussiëren met medeburgers en politici. Een palat waar creativiteit kan bloeien en men geïnspireerd kan geraken. En door een efficiënt stemmensysteem zullen de beste ideeën bovendrijven waarna ze beantwoord worden door het bestuur en, indien aanvaard, de voortgang wordt weergegeven. Op die manier is de burger niet meer iemand die het beleid ondergaat, maar iemand die de mogelijkheid heeft om er aan mee te sleutelen. Op lange termijn zal macht niet meer iets centraal zijn, maar iets diffuus: echte democratie.Facebook banner

Het is vanwege dit voorstel dat ik gecontacteerd werd door Wietse. Samen met Aline werkt Wietse aan Citizenlab, een digitaal platform dat exact datgene doet wat boven beschreven staat. Je kan het testen via deze link. (Zeker proberen!) Persoonlijk vind ik het een aangename site met een duidelijk overzicht. Ik heb samen met Wietse een skypegesprek (als ik me niet vergis zit hij nu in Zuid-Korea) gehouden en gepraat  over de website. Het idee was er, de site is er, nu moeten enkel lokale besturen nog zo ver gekregen worden om het te implementeren. Dat wordt de grootste uitdaging, want een klassiek bestuur kan dit interpreteren als het afstaan van een stuk van zijn macht. Maar daar zou het niet over mogen gaan. Het gaat over ideeën en het gedacht dat alle ideeën van een select groepje politici zal komen is al lang achterhaald, mijnheer Tobback.