Je eigen leuven.be

Waarom een gebrek aan belastingen eigenlijk een subsidie is
16 maart 2019
De roze olifant in de kamer
7 november 2019

Je eigen leuven.be

there’s probably no bigger gap between the private sector and the public sector than IT.

Barack Obama

 

Het is een evidentie om op je smartphone de weersvoorspellingen te raadplegen, je trein op te zoeken of nieuwe schoenen te kopen. Wat je er ook van vindt, het is de manier van leven van vandaag. We kunnen steeds meer en het kan steeds sneller.

Die manier van leven creëert vanzelfsprekend verwachtingen naar de stad toe. Ook van mezelf: “Waarom gaat deze aanvraag zo traag?” “Kan dat niet digitaal?” “Deze interface is niet gebruiksvriendelijk.”

Je hebt de stadsdiensten vaker nodig dan je op het eerste zicht denkt. Om je paspoort of een bouwvergunning aan te vragen bijvoorbeeld. Maar ook om een geboorte aan te geven, materiaal te ontlenen, je kinderen in te schrijven voor een sportkamp of tickets te kopen voor een voorstelling in de Schouwburg. Telkens opnieuw ben je in contact met de stad. Digitaal wordt steeds meer mogelijk en ook de stad zal zich moeten aanpassen . Dat vereist natuurlijk een andere omgeving dan de huidige website. Als er iets is dat alle grote websites van vandaag gemeen hebben (Facebook, bol.com, Instagram …), dan is het dat ze je vragen om in te loggen. Hierdoor heb je als bezoeker veel meer mogelijkheden en is het bezoek aan de website afgestemd op je persoonlijke noden.

Ik wil voor de stad Leuven de overstap maken naar een website waarop je kan inloggen en toegang hebt tot een persoonlijk portaal. Daar kan je al je aanvragen regelen, maar ook in een oogopslag de status van je aanvragen opvolgen, net zoals je de verzending van je pakje opvolgt.  Je krijgt een schatting mee van hoe lang het duurt voor je bouwaanvraag een antwoord krijgt of wanneer je nieuwe identiteitskaart wordt afgeleverd.

Daarnaast kun je in dit portaal informatie krijgen die aansluit bij jouw interesses. Ben jij vogelliefhebber? Dan laten we je weten wanneer je nestkastjes kan laten hangen aan je huis. Of eerder een wielerliefhebber? Dan weet jij als eerste alles over het WK wielrennen dat in Leuven plaatsvindt. Natuurlijk blijft alle informatie steeds toegankelijk voor iedereen. Maar als je weinig tijd hebt, dan zorgen we er voor dat je eerst die informatie ontvangt die voor jou het belangrijkst is.

De overgang naar zo’n persoonlijk portaal zal niet van vandaag op morgen gebeuren natuurlijk. Niet alleen vereist het creëren van zo’n website veel tijd, de onderliggende processen zullen ook moeten aangepast, gedigitaliseerd en -waar mogelijk- verbeterd worden. Als deze processen vlotter gaan, zal ook de looptijd van processen verminderen. Een efficiëntere overheid is mogelijk, maar het vraagt natuurlijk wel enige tijd en moeite om dit te bereiken.