Over boerka’s en boerkini’s

Marktwerking? Enkel als het uitkomt
14 mei 2018
Het asfalt is op
16 juli 2018

Over boerka’s en boerkini’s

boerka

Dit artikel schreef ik op mijn oude blog in 2015, vandaag blijkt het nog steeds even relevant te zijn. In Gent heeft een rechter geoordeeld dat het verbieden van boerkini’s niet gegrond is, bepaalde steden zijn het daar niet mee eens en blijven het verbod handhaven in hun zwembaden. 

Ik ga de eerste zijn om te zeggen dat ik mij niet direct comfortabel voelde toen ik de eerste keer een boerka zag.
Maar ik besef ook dat mijn gevoel maar een gevoel is en dat, zolang het uit vrije wil gebeurt, ik mij even oncomfortabel moet voelen over iemand met een boerka als iemand met een bivakmuts. Helaas is dat een eenzaam besef. In 2010 (en door de val van regering opnieuw in 2011) werd een verbod op gezichtsbedekking bijna  unaniem gestemd met argumenten rond “herkenbaarheid” en “bescherming van de vrouw”. Maar die herkenbaarheid is nooit een probleem geweest in de afgelopen eeuw toen er meer last was van overvallen en misdaad. En als ik op mijn fiets in de winter -dik ingeduffeld met enkel mijn ogen zichtbaar- door de sneeuw ploeter, is er geen agent die er aan denkt om mij tegen te houden. En wat bescherming van de vrouw betreft: als er vrouwen zijn die niet buiten mogen zonder boerka zetten we hen vast met hun gevaarlijke partner, en de vrouwen die dat uit vrij wil doen om zich veiliger te voelen beschermen we ook niet. Waarom komt zo’n voorstel er dan toch door? Omdat sommigen zich beter voelen als ze zo’n wandelende tent niet moeten zien, we bevestigen irrationele angsten.

boerkini

Vandaag zijn we opnieuw vertrokken (of al begonnen) om iets waar we irrationeel bang voor zijn te verbieden: de boerkini. Een soort badpak met mouwen en pijpen. Mij maakt het niet uit wat mensen dragen tijdens het zwemmen, zolang het maar hygiënisch en veilig is. Volgens het Antwerps Provinciaal instituut voor hygiëne – een expertisecentrum – is een boerkini perfect veilig en hygiënisch dus maak ik mij geen zorgen. Maar volgens de N-VA gaat het daar niet over, het gaat over de integratie en gelijkheid tussen man en vrouw. Want vrouwen in zo’n boerkini kunnen toch niet gelijkwaardig en geïntegreerd zijn? Toch? Wel, als het dragen van een badpak of bikini een teken is van integratie, dan ken ik vrouwen die niet goed geïntegreerd zijn, want zij voelen zich comfortabeler met een zwemshort in plaats van een verhullend bikinibroekje. Het in vraag stellen van de naaktheid die wij in onze zwembaden als standaard aanzien is allesbehalve een teken van mislukte integratie. En als een boerkini een teken is van ongelijkheid tussen man en vrouw, dan vind ik dat we direct voor echte gelijkheid moeten gaan en mannen verplichten om hun tepels te bedekken. Ach ja, waarom niet direct kiezen voor een verplicht uniseks badpak. Dan kunnen we allemaal gezellig samen gelijk en geïntegreerd in het water ploeteren en vaststellen dat er niet veel volk meer wil komen zwemmen onder die voorwaarden.

Als er sprake is van onderdrukking moeten we daar tegen optreden, we kunnen niet toestaan dat mensen bepaalde kledij moeten dragen tenzij daar gegronde rationele redenen voor zijn. Dit betekent dat we moeten optreden tegen de verplichting om een boerkini te dragen, maar ook optreden tegen de verplichting een badpak/bikini te dragen. Het is tijd dat niet de overheid, maar ieder voor zich bepaalt in welke zwemkledij die wil gaan zwemmen.

 

En kunnen we dan nu terug focussen op de belangrijke zaken? Zoals het begrotingstekort bijvoorbeeld…