De geldkranen gaan open

Sportinfrastructuur, wie betaalt dat?
11 april 2018
Marktwerking? Enkel als het uitkomt
14 mei 2018

De geldkranen gaan open

 

Vanavond bespreken we het meerjarenplan (wat gaan we uitgeven) en de jaarrekening (wat hebben we uitgegeven) in de gemeenteraad, en daaruit blijkt één constante: het is een verkiezingsjaar.

De jaarrekening

Wij weten nu pas wat we hebben uitgegeven in 2017. Dat kan gek klinken, maar in andere gemeenten is dit nog erger en weten ze pas in oktober wat het vorige jaar is uitgegeven. Op dit vlak levert de dienst financiën van onze stad zeer degelijk werk. Zo’n jaarrekenig zou weinig verrassingen mogen bevatten, omdat het jaar ervoor wordt beslist wat de stad gaat uitgeven en de jaarrekening deze cijfers louter zou moeten bevestigen. Maar in Leuven zit dat toch wel even anders: maar liefst 49% van de investeringen zijn niet gerealiseerd.

Meerjarenplan

Dit draait vooral om het jaar 2018 omdat er in 2019 een nieuwe ploeg aan het roer zal zitten.

Wie naar de budgetwijzigingen kijkt bij de begroting voor 2018 zou kunnen denken dat er een besparingsoperatie bezig is, maar niets is minder waar. In vergelijking met de geplande uitgaven van vorig jaar, plannen we dit jaar maar liefst 10% meer uitgaven. En koploper daarbij zijn nu wel de investeringen: de stad plant zo’n € 100 miljoen aan investeringen in dit verkiezingsjaar, dat is bijna evenveel als er de afgelopen 4 jaar is geïnvesteerd in de stad.

Vorig jaar had ik al voorspeld dat de stad veel zou uitgeven en dit jaar wordt dat bevestigd. In de afgelopen jaren heeft de stad veel investeringen beloofd zonder ze waar te maken, dit jaar ligt dat geld klaar om de Leuvenaar te doen geloven dat er goed bestuurd wordt. Men zal pleinen heraanleggen, parken mooi maken en gebouwen verfraaien. Geen slechte zaak, hoor ik u zeggen, maar het ligt iets gecompliceerder.

De goed-beleids-show

Dit stadsbestuur geeft dus steeds meer geld uit naarmate de verkiezingen vorderen. Het is niet mogelijk dat die uitgaven allemaal toevallig dit jaar nodig zijn. Dus dat er dit jaar zo veel meer gaat uitgegeven worden dan vorige jaren kan wijzen op twee zaken. Of die uitgaven zijn overbodig maar de stad doet ze toch, dat is zeer duidelijk slecht beleid. Of de uitgaven konden in de vorige jaren gebeuren en dat is ook slecht beleid. Dit is niet alleen slecht omdat dat betekent dat u al jaren van die investering had kunnen genieten (bijvoorbeeld en heraangelegd plein of de juiste fietsmarkering op uw fietsroute), maar ook omdat aannemers in een verkiezingsjaar veel duurder zijn: ze zijn namelijk overbevraagd en kunnen hun prijs opdrijven. Dit jaar krijgt u dus minder fietspad per euro dan andere jaren. Enkel en alleen omdat het stadsbestuur een verkiezingsshow in 2018 belangrijker vindt dan een goed beleid over de jaren heen.

Ik ben een voorstander van de verkiezingstest: als uw uitgaven in een verkiezingsjaar meer dan 20% hoger liggen dan het gemiddelde van uw andere jaren, dan ben je als bestuur niet meer bezig met goed bestuur maar ben je belastinggeld aan het geven aan uw eigen verkiezingscampagne.

(Geïnteresseerden kunnen hier de excels downloaden)