Leuven schort samenwerking met dierenasiel Zorghoeve uit Leefdaal tijdelijk op

Leuven lanceert nieuwe site met tonnen gegevens over de stad
24 januari 2019
Heeft straatverlichting invloed op ongevallen? Schepen wil meer data openbaar maken.
6 februari 2019

Leuven schort samenwerking met dierenasiel Zorghoeve uit Leefdaal tijdelijk op

2019-01-28 | Wegens meldingen over zware wantoestanden in de Zorghoeve uit Leefdaal (Bertem) heeft de stad Leuven de samenwerking met het dierenasiel tijdelijk opgeschort tot de situatie er voor de dieren verbeterd is. Dat meldde Thomas Van Oppens, schepen van dierenwelzijn, maandagavond tijdens de gemeenteraad.

Dit weekend trokken in enkele media enkele dierenorganisaties zoals Katten-vzw Cattitude, Zwerfkat in Leuven en Forrest & Friends aan de alarmbel over de leefsituatie van de dieren in De Zorghoeve. Heel wat dieren verblijven er in veel te kleine kooien, zijn ziek en ondervoed. Ze stelden een dossier op dat ze afgelopen vrijdag overhandigden aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en het gemeentebestuur van Bertem.

“Ondertussen werken we aan een duurzame oplossing op lange termijn. We willen bijvoorbeeld samenwerken met omliggende gemeenten en de provincie om een oplossing te zoeken voor de hele regio.”

De stad Leuven wacht de resultaten van het onderzoek af, maar heeft de samenwerking wel tijdelijk opgeschort. “De politie brengt geen gevonden, loslopende dieren meer naar De Zorghoeve maar voert ze naar de dierenasielen van Tienen en Sint-Truiden waarmee we ook mee samenwerken. Ook de betalingen zijn tijdelijk opgeschort. Ondertussen werken we aan een duurzame oplossing op lange termijn. Zelf een dierenasiel opstarten, behoort tot de mogelijkheden, maar we willen ook samenwerken met omliggende gemeenten en de provincie om een oplossing te zoeken voor de hele regio”, aldus Thomas Van Oppens.