Leuvenaars klinken op het nieuwe jaar met herbruikbare bekers

Vanaf januari ook kleinere gft-bakken in Leuvense deelgemeenten
26 december 2019
Stad Leuven installeert schuilhokken voor zwerfkatten
14 januari 2020

Leuvenaars klinken op het nieuwe jaar met herbruikbare bekers

2020-01-01 | Het stadsbestuur zal op de nieuwjaarsreceptie voor de Leuvenaars op 4 januari enkel nog herbruikbare bekers gebruiken. Vanaf januari 2020 treedt immers nieuwe Vlaamse wetgeving in voege op het gebruik van wegwerpmaterialen. Het is op alle Vlaamse evenementen – van schoolfeesten tot grote festivals – verboden om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes.

De stad Leuven heeft in 2019 al enkele experimenten uitgevoerd om de overgang naar herbruikbare bekers mogelijk te maken. Dit was het geval op M-IDZOMER en op de Studentenwelkom van de KU Leuven. Nu zal de stad dit verder uitrollen, te beginnen met de nieuwjaarsreceptie op 4 januari in de Wintertuin op de Grote Markt. Dranken kunnen wel nog aangekocht worden in wegwerpverpakkingen, maar de drank zelf moet aan de consument uitgeschonken worden in herbruikbare bekers.

Voor de start van het festivalseizoen zal de stad ook herbruikbare bekers ter beschikking stellen aan Leuvense verenigingen. We zetten onze schouders onder de verduurzaming van onze evenementen en streven op termijn naar volledig afvalvrije evenementen. Deze omschakeling vergt weliswaar een nieuwe manier van werken, maar de stad is van mening dat het een grote stap voorwaarts zal zijn op vlak van duurzaamheid en afvalverwerking.

“We zetten onze schouders onder de verduurzaming van onze evenementen en streven op termijn naar volledig afvalvrije evenementen.”

Praktisch

Tijdens de nieuwjaarsreceptie zullen de aanwezigen eerst een herbruikbare beker kunnen aanschaffen aan de bekerstand, in ruil voor een waarborg van 2 euro. Deze beker kunnen ze laten vullen aan een drankstand. Wanneer hij leeg is, kunnen ze hem inruilen voor een nieuwe, gevulde beker. Wie zijn beker op het einde van de receptie inlevert aan de bekerstand, krijgt zijn waarborg terug. En zo is de cirkel rond.

Het stadsbestuur verwelkomt alle Leuvenaars van harte op zaterdag 4 januari, van 15 tot 18 uur, om samen met hen het nieuwe, duurzame jaar in te luiden.