Leuvense verenigingen ten strijde tegen zwerfvuil

Leuven kiest als 100e gemeente voor kraantjeswater
22 maart 2019
Stad plaatst eerste nestkastjes voor zwaluwen
15 mei 2019

Leuvense verenigingen ten strijde tegen zwerfvuil

2019-03-25 | Op zaterdag 23 en zondag 24 maart trokken Leuvense verenigingen en buurtwerkingen de straat op om zoveel mogelijk zwerfvuil op te rapen. Het was al voor de 21ste keer op rij dat Leuvenaars massaal ten strijde trokken tegen zwerfvuil.

Dit jaar ruimden 24 verenigingen en buurtwerkingen een bepaalde buurt op. Vaak gaat het om hun eigen buurt. De afdeling stadsreiniging haalde nadien het verzamelde zwerfvuil op. De deelnemers kregen speciale vuilniszakken, handschoenen, fluohesjes en grijpstokken van OVAM. Bovendien kunnen de verenigingen zo hun kas spijzen, want in ruil voor hun inspanningen krijgen ze een subsidie van de stad.

“Zo’n opruimactie is ook verbindend: mensen ontmoeten elkaar en bouwen samen aan een warme buurt.”

De stad wil met deze actie niet enkel werk maken van een properder Leuven. Inwoners worden op deze manier ook gesensibiliseerd om mee zorg te dragen voor het milieu. Zwerfvuil is niet alleen storend voor het zicht, het is ook schadelijk voor het milieu. Daarnaast werkt zo’n opruimactie ook verbindend: mensen ontmoeten elkaar en bouwen samen aan een warme buurt.

Natuurpunt Vlierbeek, een werkgroep van Natuurpunt Leuven, organiseerde dit jaar op zondag 24 maart een opruimactie in en rond de Abdij van Vlierbeek. Het schepencollege stak mee de handen uit de mouwen.

Leuvense verenigingen of scholen die op een ander moment een eenmalige opruimactie willen organiseren kunnen terecht op www.leuven.be/opruimactie voor meer informatie.