Stad gaat op zoek naar alternatief voor jaarlijks vuurwerk

Heeft straatverlichting invloed op ongevallen? Schepen wil meer data openbaar maken.
6 februari 2019
‘De beeldvorming over studenten moet dringend veranderen’
22 februari 2019

Stad gaat op zoek naar alternatief voor jaarlijks vuurwerk

2019-02-19 | Het stadsbestuur gaat op zoek naar alternatieven voor het enige vuurwerk dat in Leuven jaarlijks nog wordt afgestoken: dat tijdens de septemberkermis. Dat vertelde schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens in de gemeenteraad.

In Leuven wordt al weinig vuurwerk afgestoken. Het is in principe verboden zonder vergunning, ook op oudjaar. Ook de stad organiseert dan geen groot vuurwerk meer. De enige officiële vuurwerkshow in Leuven vindt plaats tijdens de septemberkermis, georganiseerd door de foorreizigers. “We gaan samen met de organisatoren op zoek naar een alternatief”, zegt schepen Van Oppens.

“Vuurwerk zorgt voor heel wat dierenleed. Daarom gaan we op zoek naar een sfeervol alternatief voor het jaarlijkse vuurwerk, in nauw overleg met de organisatoren.”

“Vuurwerk lokt bij dieren paniek uit. Ze geraken gestresseerd of verward. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken gewond. Dat willen we voorkomen. Daarom onderzoeken we momenteel alternatieven in overleg met de organisatoren. Geluidsarm vuurwerk is een optie. Maar ook een lichtshow met drones behoort tot de mogelijkheden. We zullen het de komende maanden onderzoeken.”