Straatjesgang feestelijk ingehuldigd

Mobiele recyclageparken in Leuven een succes
23 oktober 2019
Stad bedankt afvalophalers en straatvegers
18 november 2019

Straatjesgang feestelijk ingehuldigd

2019-11-04 | De stad Leuven huldigde samen met de buurtbewoners de gerenoveerde Straatjesgang feestelijk in. De arbeiderswoningen aan de Straatjesgang werden gerenoveerd en vormen nu de werkruimte van de straatvegers. In het gebouw is er ook een ruimte voor vergaderingen en feestjes voor buurtbewoners en andere Leuvenaars. 

De 11 arbeiderswoningen uit 1865 die jarenlang hebben leeggestaan, zijn erkend erfgoed en werden de voorbije jaren omgebouwd tot werkruimte voor de Leuvense straatvegers. Dit oude gebouw in ere herstellen was een mooie uitdaging. Van buiten is de oude stijl behouden en lijken het allemaal kleine woningen. Wie binnenstapt ziet twee grote ruimten, een refter met keukentje, een bureel en enkele douches en toiletten. De buitentrap legt de verbinding met dit mooi stukje groen in de stad. Een oud gebouw in een nieuw kleedje dus. Deze plek gaat zeker een nieuwe dynamiek brengen in deze buurt.

Het gebouw is met aandacht voor duurzaamheid gerenoveerd. Er werden verschillende maatregelen getroffen. Zo recupereert het verluchtingssysteem warmte en koude uit de afgevoerde lucht, legt de stad de laatste hand aan de zonneboiler en werkt de verlichting met bewegingssensoren.

De gebouwen zijn de nieuwe uitvalsbasis voor de 27 straatvegers die elke dag op pad gaan om het centrum van Leuven en enkele invalswegen proper te houden. De straatvegers stockeren er al hun materiaal, zoals de veertien straatstofzuigers en de zestien veegkarren. Daarnaast zijn er enkele werkruimtes. Tijdens de inhuldiging kwamen buurtbewoners meer te weten over het werk van de straatvegers en kregen ze een rondleiding in het gebouw. Tot voor kort zaten de straatvegers in de Onze-Lieve-Vrouwstraat.

“De gebouwen zijn de nieuwe uitvalsbasis voor de 27 straatvegers die elke dag op pad gaan om het centrum van Leuven en enkele invalswegen proper te houden.”

Vanaf midden 2020 zullen Leuvenaars de refter met keuken op de eerste verdieping in het weekend kunnen huren voor bijvoorbeeld een familiefeestje, een burendrink of een vergadering. De ruimte biedt plaats voor dertig personen. Vanaf half 2020 vind je hierover hier meer informatie.