Strooidiensten schenken extra aandacht aan populaire fietsroutes

Stad, KU Leuven en LOKO stewards drukken erkenning voor studentenstewards uit
24 februari 2020
Leuven baas over eigen data
6 maart 2020

Strooidiensten schenken extra aandacht aan populaire fietsroutes

2020-02-26 | Vanochtend reden de strooiwagens van de stad Leuven voor het eerst deze winter uit. Vier strooiwagens voor de wegen en twee strooiwagens specifiek voor fietspaden hebben de sneeuw zo snel mogelijk geruimd. De strooidiensten schenken deze winter verhoogde aandacht aan populaire fietsroutes.

Extra aandacht voor de fiets

We schenken sinds deze winter extra aandacht aan populaire fietsroutes. Zo krijgen onder meer het Sportpleinpad, de Tiensestraat en het Sluispark extra aandacht. Op de wandelroute van het station via de Centrale Werkplaatsen naar het atletiekstadion werd een ‘missing link’ tussen twee verschillende strooiroutes weggewerkt. De Tiensestraat en het Sluispark waren sinds hun heraanleg weggevallen uit alle strooiroutes. Daardoor was het voor fietsers op sommige plaatsen erg glad. Dat zal nu verleden tijd zijn.

Het Vlaams Gewest, niet de stad, maakt de gewestwegen en de fietspaden langs gewestwegen sneeuw- en ijsvrij. Dat zijn bijvoorbeeld alle steenwegen en de ring rond Leuven. De universiteit en het UZ Leuven strooien de fietspaden en rijbanen in eigen beheer.

Gladde weg of glad fietspad melden

Daarnaast roepen we de hulp van bewoners in. Wie een gevaarlijk gladde weg of glad fietspad vaststelt, kan dit melden aan de stad via de meldingskaart. Bij noodgevallen of gevaarlijke situaties, kun je terecht bij politie Leuven.

“Stel je toch nog een gevaarlijk gladde weg of glad fietspad vast? Meld het dan aan de stad. Samen zorgen we voor een veilige stad, ook bij winterweer.”

Voetpaden sneeuw- en ijzelvrij

Bewoners staan zelf in voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van het voetpad voor hun woning. Dit doe je bij voorkeur door te borstelen of te scheppen. Als het nodig is, kun je ook zout strooien. We vragen wel om daar zuinig mee om te springen, want strooizout is schadelijk voor planten en dieren.

Als het sneeuwt, moet je op het voetpad een vrije doorgang maken van een meter breed. Bewoners die het voetpad voor hun deur door omstandigheden niet zelf sneeuw- en ijzelvrij kunnen maken, kunnen hiervoor een beroep doen op Wonen en Werken en ’t Spit. 70-plussers en personen met een handicap betalen 5 euro per ruimbeurt (ongeacht de grootte van de stoep). Alle andere bewoners betalen 8 euro per begonnen kwartier. Je kan een ruimbeurt aanvragen bij de dienst stadsreiniging.

600 ton strooizout

De stad streeft naar een permanente voorraad van 600 ton strooizout. De opgehaalde sneeuw wordt gestort op zes verschillende locaties in Leuven (‘s-Hertogenlaan en Tervuursevest), Wijgmaal (Remylaan), Kessel-Lo (Hoegaardsestraat), Heverlee (Kerkhofdreef) en Wilsele (achter het deelgemeentehuis).